Види металевих ферм

Металеві ферми – системи стрижневих конструкцій, які активно використовують у будівництві промислових та цивільних будівель. Вони встановлюються у часто і ідеально виконують поставлені ними завдання. За рахунок грамотного проектування та розрахунків, конструкція виходить надійна, безпечна, стійка та економна.

Види сталевих металевих ферм 

Однотипної класифікації металевих просторових ферм немає. Видів дуже багато і вони можуть змінюватись від критерію класифікації. Тому, конструкції можна розділити на типи в залежності від:

  • Розміщення стійок та стрижнів;

Відповідно до даної класифікації існують плоскі та просторові конструкції.

Розрізняють: баштові, кроквяні, підкроквяні, мостові та кранові каркаси.

  • Величини, габаритів та ваги металоконструкції;

Бувають легші ферми, які виконуються із спеціальних матеріалів для певних цілей. Вони не відрізняються високою стійкістю до деформацій та не здатні витримувати великі навантаження. Крім легких ферм, є й важкі. Вони заточені під цілі, що базуються на підвищеній стійкості металоконструкції.

  • Типу поясу металоконструкції;

Відповідно до способу з’єднання стійок і стрижнів між собою розрізняють трикутні, паралельні, ламані та полігональні металоконструкції.

  • Форми та характеристики грат;

Грати на фермах бувають трикутні, у вигляді ромбів, розкосі та напіврозкосі.

  • Типу монтування ферми на фундамент;

Відповідно до такого критерію існують балкові, арочні, консольні та балочно-консольні ферми.

  • Метод з’єднання елементів ферми.

Щодо сполучних елементів також є своя класифікація. Так, з’єднання бувають за допомогою болтів, зварювання та заклепок.

Кожен із цих пунктів має на увазі подальший поділ видів на підвиди. Це потрібно для того, щоб інженери більш точно могли розуміти, які характеристики повинні бути в металевій фермі. Таким чином, кроквяна ферма також може бути фермою Пратта, Уорена, з перехресними підкосами, бельгійською тощо. Даний підхід дозволяє проектувальникам конструкцій якнайкраще окреслити всі потрібні якості та властивості потенційного каркасу.

Види матеріалу металевих ферм

Найчастіше металеві ферми виготовляються із профільної труби. Це найбільш оптимальний матеріал, який вважається досить міцним та стійким для більшості завдань. Рідше зустрічаються ферми виконані з інших матеріалів, наприклад, суцільних сталевих стійок, алюмінієвих стрижнів, дерева, пластику і т.д.

Крім того, профільні труби також мають кілька критеріїв, за якими проходить їх класифікація на конкретні групи. Таким чином, розрізняють:

  • Рівні квадратні труби з чотирма сторонами одного розміру;
  • Круглі труби;
  • Прямокутні труби;
  • Овальні труби.

Останні рідко використовуються у виробництві металевих ферм. Вони дорожчі, але в деяких інженерних ситуаціях без них не обійтися.

Форма профільної труби впливає не тільки на зовнішній вигляд конструкції з металу, але і на подальші характеристики та завдання, які каркас виконуватиме надалі. Є також параметри, притаманні лише профільним трубам. Наприклад, такими вважаються товщина металу, діаметр отвору труби та її міцність. Тому, чим більше площа металевої ферми, що проектується, тим більшу за габаритами трубу вибирають.